Jive

Jive is een vrolijke en energieke dans uit de jaren '30 en '40 in de VS, voortkomend uit Afro-Amerikaanse dansen zoals de cakewalk en charleston, en staat bekend om zijn snelle tempo en speelse karakter.

JIVE

Geschiedenis
De jive is een vrolijke, energieke dans die in de jaren 30 en 40, in de Verenigde Staten ontstond. Jive is een van de vijf Latin-dansen, geliefd om zijn snelle tempo, energieke passen en speelse karakter.

De wortels van de jive liggen in de Afro-Amerikaanse dansen van de late 19e en vroege 20e eeuw, zoals de cakewalk, de charleston en de lindy hop. Deze dansen waren allemaal populair in de zwarte gemeenschappen in de Verenigde Staten en werden gekenmerkt door hun snelle tempo’s, complexe ritmes en acrobatische bewegingen.

In de jaren 30 en 40 begonnen blanke dansers de Afro-Amerikaanse dansen over te nemen en aan te passen met hun eigen stijl. Deze dansen werden bekend als “jitterbug” en “swing”. Ze waren populair in blanke ballrooms en clubs en werden al snel over de hele wereld populair.

In de jaren 50 werd de jive verfijnd en geformaliseerd, maar behield zijn kenmerkende snelheid, energie en speelsheid.

De jive is vandaag de dag nog steeds een populaire dans. Het wordt genoten door dansers van alle leeftijden en niveaus. Het is een blije, dynamische dans! Een geweldige manier om in vorm te blijven en plezier te maken.

Muziek
De energieke, speelse jivemuziek, die zich parallel aan de dans ontwikkelde, vult de jive perfect aan met haar sterke beat en swingende melodieën.

De jivemuziek is een smeltkroes van jazz, swing, boogie woogie en rhythm and blues, die niet alleen de dansvloer vult, maar ook populaire muziek beïnvloedt. De snelle tempo’s en sterke ritmes zijn terug te vinden in veel andere genres, zoals rock and roll, popmuziek en funk.

Enkele belangrijke kenmerken van jive muziek zijn: een snel tempo (176-208 beats per minuut), een 4/4 maat, speelse en krachtige melodieën, een sterke baslijn en het gebruik van syncopatie en improvisatie. Kortom: een energieke mix van snelle beats, sterke baslijnen, swingende melodieën en improvisaties door blaasinstrumenten en piano.

Laat je meevoeren door de opzwepende drive van de muziek! De uitbundige ritmes versmelten naadloos met de uitgelaten stemming van de dans, waardoor een onweerstaanbare symbiose van muziek en performance ontstaat.

Jive Leren
De basispassen zijn de onmisbare bouwstenen voor elke dans, ze fungeren als een stevig fundament voor elke danser. Basispassen in jive zijn onmisbaar voor beginners om dansvaardigheid te ontwikkelen. Ze geven je de stabiliteit en controle die je nodig hebt om je jive-avontuur met vertrouwen te beginnen.
Ben je klaar om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen bij gevorderden? Omarm de uitdaging en verken de wereld van geavanceerd jive-dansen. Je zult versteld staan ​​van wat je kan bereiken!

Kenmerken
Jive wordt gedanst in een 4/4 maat met een snel tempo van ongeveer 176-208 beats per minuut. De ritmische, levendige dans kenmerkt zich door snelle passen op de bal van de voet, wat een lichte, veerkrachtige beweging creëert. Beleef een energieke, vrolijke dansbeleving!

Techniek
De basispassen zijn de Chassé en de rock step, die gecombineerd worden met kicks en flicks. Diverse kicks, zoals front-, side- en back kicks, typeren de dynamische expressie van de jive.
Flicks, snelle, scherpe voetbewegingen, accentueren de energieke aard van de dans. De heupen zorgen voor snelle rotaties en isolaties, terwijl de benen kracht en energie genereren.
Versterk je kracht, verhoog je flexibiliteit en perfectioneer je coördinatie met deze uitdagende danssequenties.

Een complete workout voor lichaam en geest!
De krachtige dans, met haar meeslepend tempo en energieke bewegingen, katapulteert je conditie naar een hoger niveau. Laat je hartslag de maat slaan van je transformatie, terwijl je lichaam bruist van nieuw gevonden kracht en vitaliteit. Verbrand calorieën en ervaar de pure euforie van een stevige cardiotraining.

Verscherpt je coördinatie en lichaamsbeheersing
De wervelende dans, met haar krachtige passen en rotaties, fluistert je lichaam een uitnodiging toe. Ontdek een onbekende dimensie van beheersing, waar je lichaam een nieuw vocabulaire leert.
De choreografie, een symfonie van energie, prikkelt je innerlijke avonturier. Ontvouw nieuwe vaardigheden, laat je grenzen vervagen en omarm de vrijheid van onbegrensde expressie.

Verhoogt je flexibiliteit en lenigheid
De bewegingen van de heupen en benen bevorderen de flexibiliteit van je spieren en gewrichten. De soepele bewegingen zorgen ervoor dat je lichaam soepeler wordt.

Een boost voor je zelfvertrouwen!
De expressieve aard van de dans helpt je om je innerlijke kracht te uiten en je comfortabel te voelen in je eigen lichaam.
De stappen leren en uitvoeren geeft je een gevoel van voldoening en trots. Naarmate je vaardigheden evolueren, bloeit je zelfvertrouwen van binnenuit. Ontwikkel je discipline, doorzettingsvermogen en je positieve instelling.
Jive is een feest van lichaamsbeweging, omarm je lichaam met plezier en trots.

Ontwikkelt je ritmegevoel en muzikaliteit
Jive is een levendige en energieke dans die je ritmegevoel en muzikaliteit op een speelse manier ontwikkeld. Het draait om timing, precisie en expressie. Door je voeten te coördineren met de maat en je bewegingen te optimaliseren, ervaar je een intensive connectie met de muziek. Je wordt één met de beat en de melodie, waardoor de dans een ware beleving wordt.

Jive, met zijn vrolijke en speelse karakter, is een leuke, uitdagende dans die je conditie verbetert en je zelfvertrouwen een boost geeft. Het is een bruisende beleving die je lichaam en geest in beweging brengt.

Ervaar de pure energie en plezier van deze swingende dans!